Najlepsza pizza we Włoszech?


Pizza to popularne danie pochodzenia włoskiego, przygotowywane z typowo grubego, okrągłego, spłaszczonego spodu ciasta na zakwasie chlebowym, posypanego serem, pomidorami i zwykle wieloma innymi dodatkowymi składnikami, które następnie piecze się na dużym ogniu, zwykle w kamienny piec. Kawałek pizzy jest czasami nazywany pizzą. W niektórych przypadkach pizza jest podawana jako posiłek z otwartą twarzą ze skórką na wierzchu. W tym artykule pokażę jak zrobić pizzę w domu.

Jedną z najczęstszych metod przygotowania pizzy jest użycie w kuchni pieca do przygotowywania pizzy na gaz lub węgiel. Ten rodzaj przyrządzania pizzy posiada palnik z jednej strony piekarnika, który może służyć do podgrzewania pizzy. W tej metodzie pizzę umieszcza się na gorącym palniku, aż spód będzie dokładnie ugotowany. Po około dziesięciu minutach pizza jest wyjmowana z piekarnika i krojona w ćwiartki.

W razie potrzeby każdy rodzaj pizzy można przygotować w piecu gazowym lub nawet na otwartym ogniu. Istnieją jednak dwie podstawowe zasady, których należy przestrzegać w przypadku każdej pizzy, która ma być pieczona w obu przypadkach. Najpierw pizzę należy upiec na kamieniu do pizzy lub blasze do pieczenia z podniesioną wargą wokół krawędzi skórki. Po drugie, wszystkie dodatki należy wypiekać w bezpośrednim ogniu piekarnika, używając oleju lub masła, aby zapobiec przypaleniu.

Przygotowanie tradycyjnej pizzy od podstaw nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Podstawowy przepis wymaga sosu pomidorowego, bazylii, oliwy z oliwek, sera mozzarella, cebuli, papryki i kilku innych kluczowych składników. Istnieje kilka różnych stylów pizzaiolo, słowa wywodzącego się z włoskiego oznaczającego wypiekacza chleba. Pizzerie można sklasyfikować według rodzaju pieczywa, którego używają – foccacia, bagna, conchiglie itp. i inne.

Typowymi składnikami włoskiej pizzy są warzywa, mięso, ser, grzyby, cebula, papryka, zioła itp. Większość pizzy podawana jest z towarzyszącą sałatką, niektóre z mięsem, a inne z odrobiną obu. Jednak wielu pizzaiolos podjęło się opracowania własnych specjałów, takich jak pizza nadziewana i pizza foccacia. Oprócz tego, że są wypełnione własnymi przepisami, niektóre pizzerie oferują bary paniki, które są wspaniałe na przyjęcia i spotkania. Batoniki Panini dodają trochę dodatkowego nadzienia i są łatwe do zrobienia w domu.

Jednym z najpopularniejszych rodzajów pizzy, którymi cieszą się mieszkańcy Neapolu, jest pizza w stylu nowojorskim. Podstawowymi składnikami tego rodzaju pizzy są warzywa, kiełbasa i ser. W przeciwieństwie do wielu innych rodzajów pizzy, zazwyczaj nie jest posypana oliwą z oliwek lub masłem. Raczej podaje się go z sosem pomidorowym, jak każda dobra pizza w stylu nowojorskim.

Neapol jest także domem dla innego słynnego dania do pizzy, „Styl Neapol”. Jak wspomniano powyżej, ten rodzaj pizzy opiera się na cienkim cieście foccacia rozwałkowanym na lekko rozgrzanym kamieniu do pizzy. Następnie jest wypiekany w piecu ceglanym opalanym węglem. Ciasto do pizzy jest zazwyczaj posypane jajkami, bekonem, kiełbasą, grzybami, cebulą i odrobiną oliwy z oliwek. Pizza w stylu „Neapol” stała się tak popularna ze względu na swoją autentyczność; w szczególności dlatego, że wiele restauracji w Neapolu i pobliskich miastach faktycznie serwuje autentyczną pizzę Neapolitańską.

Chociaż w całych Włoszech dostępne są dosłownie setki różnych rodzajów pizzy, żadna nie zyskała takiej popularności jak pizza serwowana w Neapolu. W rzeczywistości Neapol jest uważany za stolicę pizzy, z niezliczonymi restauracjami specjalizującymi się w tym pysznym daniu. W Neapolu i okolicznych regionach prawdopodobnie znajdziesz nie tylko wiele świetnych nowych restauracji, ale także stare stand-by, które od lat serwują pizzę. Z tego powodu planując wyjazd do Włoch, bez względu na upodobania, trudno pomylić się z wizytą w jednej z wielu pizzerii w Neapolu.